Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Propolisz linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Propolisz képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: propolisz.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 83 db
8 ok, hogy propoliszt fogyasszunk

8 ok, hogy propoliszt fogyasszunk

A természetes gyógymódokra egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az orvos tudományban is. Nem csoda, hogy a messze földön híres propolisz is orvosilag elismert, hiszen a termény olyan értékes anyagokat tartalmaz, melyek vetekszenek az antibiotikumokkal és még rákellenesek is.

A fertőtlenítő propolisz

A fertőtlenítő propolisz

Propolisz olyan gyantás keverék amit a mézelő házi méhek gyűjtenek be a fa rügyeiről. Ezt az anyagot alkalmazzák a nem kívánt nyílt terek tömítésére. Propoliszt kisebb hiányosságok tömítésére (ami körülbelül 6,35 mm , vagy annál kevesebb), míg a nagyobb terek méhviasszal van beépítve. A színe attól függően változik, hogy melyik növényről gyűjtötte be. A színe általában barna. Propolisz is ragadós, és a szobahőmérséklet felett nyúlós. Alacsonyabb hőmérsékleten ez kemény lesz és nagyon törékeny.

A friss méhpempő

A friss méhpempő

A méhpempő fontos természetes forrása az acetilkolin nevű idegi ingerületátvivő anyagnak, továbbá a 10-HDA (10-hidroxi-2-decenoic sav) savnak, ami egy antibakteriális, gombaölő és vírusölő hatóanyag, mely erősíti a szervezet ellenállóképességét a betegségekkel szemben, és segíti a szabad gyökök eltávolítását. A méhpempő értékét a 10-HDA sav mennyisége határozza meg a piacon. Ez egy olyan speciális anyag, ami csak a méhpempőben található.

A gyógyító propolisz

A gyógyító propolisz

Értékes tulajdonságait, biológiai aktivitását a benne található flavonoidoknak, cserzőanyagoknak, ásványi elemeknek, illóolajoknak, balzsam és gyantaanyagoknak, fahéjsavnak, kávésavnak, egyéb aromás savaknak stb. köszönheti. A felső légúti betegségek, a köhögés, az influenza és a meghűlés megelőzésére kiválóan alkalmas. A kritikus időszakban vagy járványveszély esetén napi egy teáskanálnyit 1 pohár citromos limonádéval elfogyasztva preventíven alkalmazható. Nagyon erős baktériumölő hatása miatt az ilyenkor előforduló kórokozókat (sztreptokokkusz, sztafilokokkusz, Candida albicans) képes eltüntetni a felső légutakból.

A jómagyar propolisz

A jómagyar propolisz

A tiszta propolisz kimagaslóan hatékony elemekből áll. Legfontosabb és legtömegesebb alkotórészei a flavonoidok, amiknek rákellenes, kardiovaszkuláris, antibakteriális, antifungális és gyulladásgátló hatásuk van. További fontos hatóanyagok: kalkonok, terpén, vitaminok (B1, B2, B6, C, E, ), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású (külsődleges felhasználás esetén).

A jótékony propolisz

A jótékony propolisz

A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják. Ezeket a nedveket 20 Celsius-foknál melegebb napokon 10 és 12 óra között gyűjtik a méhek. A fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat, de a propolisz számos összetevőjének sajátságait még nem ismerjük pontosan.

A különböző propoliszos készítmények

A különböző propoliszos készítmények

A propolisz összetétele teljesen komplexnek mondható: illatanyagokat, balzsamokat, flakonokat, ásványi anyagokat stb. tartalmaz. Számos összetevője mindmáig kémiai szempontból ismeretlen. A méhcsaládok életében azonban igen fontos szerepet tölt be. A propolisz biztosítja a kaptár vagy a méhcsalád higiéniáját. A termék jelentősége a következő ténnyel szemléltethető: ha ellenség hatol a kaptárba (pl. egér, gyík) a méhek csípéseikkel elpusztítják, propolisz lepellel és egy réteg viasszal vonják be.

A méhek ajándékáról

A méhek ajándékáról

A propolisz és a méz minden egészségügyi előnyét ötvözi a propoliszos méz. Ajánljuk torokfájásra - ezt egy nap alatt elmulasztja -, gyulladásokra. A drága gyógyszereknél sokszorosan hatékonyabban gyógyítja ezeket a tüneteket napi 2-3 kiskanállal fogyasztva. A propolisz-tinktúra egyébként nem túl kellemes, alkoholos ízét is kiküszöböli mézzel elkeverve, sőt így már különlegességként is hat. A természet antibiotikuma, a propolisz pedig még hatékonyabban fejti ki jótékony hatását, mivel a mézzel vegyítve lassabban, alaposabban terül szét torkunkban, és hosszabb ideig is érintkezik a gyulladt felülettel.

A méhek csodaszere

A méhek csodaszere

A propoliszt ősidők óta használjuk gyógyításra, sebkezelésre, ám igazán reneszánszát napjainkban éli. Ezt a méltánytalanul elfelejtett anyagot újra felfedezte magának a kozmetikai és gyógyszeripar. A flavonoidok, amelyeket a propolisz tartalmaz nagyon fontosak, mert védik a hajszálereket, fokozzák az aszkorbinsav (C-vitamin) hatását, és alapvető szerepet játszanak a gyulladások csökkentésében.

Hirdetés
A méhpempőről részletesen

A méhpempőről részletesen

A méhpempő igen magas koncentrátumban tartalmazza a B-vitaminokat, amelyek fontos szerepet játszanak az idegrendszer működésében. Ezek a B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12. Továbbá megtalálható benne a C-vitamin, az A-és D-vitamin, E-és H-vitamin is. Nemrégen fedezték fel K-vitamin, illetve P-vitamin tartalmát is.

A propolisz állati jó gyógyszer

A propolisz állati jó gyógyszer

Magas antioxidáns tartalma van: antibiotikumként működő (!), és hámosító hatású flavonoidokat valamint ferulasavat tartalmaz, de találhatóak benne a táplálék felszívódását segítő enzimek, aminosavak, B1, B2, B6, C, E vitamin és ásványi anyagok. A kaptáron kívül is sokoldalúan lehet használni a propoliszt - az emberi szervezetben is kihasználhatjuk hatását.

A propolisz hatásosabb

A propolisz hatásosabb

A méz közel 70 féle gyógy-és fiziológiai hatással bír, mindemellett kiváló szénhidrát forrás, amely gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Találhatóak benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. Magas enzimtartalommal rendelkezik, amely antibiotikus hatását is okozza. A lépes mézben lévő viasz pedig fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén.

A propolisz ismert tulajdonságai

A propolisz ismert tulajdonságai

A propolisz (másképpen méhszurok) a méhek tömítő és ragasztóanyaga. Ezt az anyagot a kaptár repedéseinek betapasztására, a felületi egyenetlenségek, idegen maradványok bevonására használják. A propolisz alapanyaga egy növényi eredetű balzsam, amely a rügyek ragadós váladéka. A méhek a propoliszos szükséges balzsamot nálunk főleg a fekete nyár-, az éger, a fűz a szelídgesztenye, és a tölgyfák rügyeiről gyűjtik. A vegyesen gyűjtött balzsamból a kaptárban enzim hatására hatékony vegyületekben gazda, sárgás-barnán márványozott, balzsamos illató, gittszerűen puha és ragadós propolisz keletkezik.

A propoliszról a hoxán

A propoliszról a hoxán

Mi már egy éve használjuk a propolisz tinktúrát, de nem készen kaphatót, hanem nyers propoliszból készítjük alkohol segítségével. Nagyon jó megfázásra, influenzára, fejfájásra, gyomorsavra/égésre, külsőleg sebekre, vágásokra, pattanásokra. Én még méhszájsebre is használtam, és jó volt. De ezek amiket leírtam, csak töredékei a rengeteg betegségnek, amikre használ. Megelőzésre és immunerősítésre is jó, körülöttünk mindenki influenzás volt, de mi teljesen egészségesek maradtunk.

A természetes antibiotikum

A természetes antibiotikum

A propolisz egyfajta természetes antibiotikum. A betegek nem válnak immunissá ezzel az antibiotikummal szemben, az allergiás reakciók is nagyon ritkák, amit a szintetikus antibiotikumtól nem lehet elmondani. A londoni Nemzeti Szív- és Tüdőintézet kimutatta, hogy a bioflavonoidok a propoliszban képesek jónéhány olyan baktérium elpusztítására is, melyek a modern szintetikus antibiotikumokkal szemben már rezisztensé váltak.

A tiszta méhpempő

A tiszta méhpempő

A táplálkozástudományi szakértők megfogalmazása szerint a méhpempő az egyik legerősebb gyógyító hatású, és a jelenleg ismert egyik leghatékonyabb idegrendszer-vitalizáló anyag a Földön. Ez az egyetlen olyan természetes anyag, amely több mint 150, biológiailag aktív összetevőt tartalmaz.

A virágpor jótékony hatásai

A virágpor jótékony hatásai

A virágpor egyik legkiválóbb tulajdonsága, ami miatt érdemes próbálkoznunk vele, hogy nagyon magas a proteintartalma, emellett pedig fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint B-vitamint és C-vitamint is tartalmaz, de fontos még kiemelni az antioxidáns hatását is. Itthon még nem tartozik a legelterjedtebb orvosságok közé, de a homeopátiás gyógyszerek között viszont már bőven találhatunk olyanokat, amelyekben hatóanyagként a virágpor is szerepel.

Tuti menü