Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Propolisz alkalmazási javaslatok képes leírás - Propolisz.tlap.hu
részletek »

Propolisz alkalmazási javaslatok - Propolisz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: propolisz.tlap.hu » Propolisz alkalmazási javaslatok
Keresés
Találatok száma - 5 db
A különböző propoliszos készítmények

A különböző propoliszos készítmények

A propolisz összetétele teljesen komplexnek mondható: illatanyagokat, balzsamokat, flakonokat, ásványi anyagokat stb. tartalmaz. Számos összetevője mindmáig kémiai szempontból ismeretlen. A méhcsaládok életében azonban igen fontos szerepet tölt be. A propolisz biztosítja a kaptár vagy a méhcsalád higiéniáját. A termék jelentősége a következő ténnyel szemléltethető: ha ellenség hatol a kaptárba (pl. egér, gyík) a méhek csípéseikkel elpusztítják, propolisz lepellel és egy réteg viasszal vonják be.

A méhek csodaszere

A méhek csodaszere

A propoliszt ősidők óta használjuk gyógyításra, sebkezelésre, ám igazán reneszánszát napjainkban éli. Ezt a méltánytalanul elfelejtett anyagot újra felfedezte magának a kozmetikai és gyógyszeripar. A flavonoidok, amelyeket a propolisz tartalmaz nagyon fontosak, mert védik a hajszálereket, fokozzák az aszkorbinsav (C-vitamin) hatását, és alapvető szerepet játszanak a gyulladások csökkentésében.

Chéf a családban

Chéf a családban

A propolisz egyike azon anyagoknak, melyek a legaktívabban közvetítik a növényi hatóanyagokat az emberre. Legfontosabb származási forrását a nyárfélék, de általában a fűzfélék sorozatába tartozó fák rügyeiről gyűjtött anyagok képezik. A nyers gyantaszerű anyaghoz a méh nyálváladékot és viaszt ad hozzá. Mostanáig 10 különböző kémiai összetételű anyagot mutattak ki a propoliszban, a biológiai hatással rendelkező flavonoidok csoportjába tartozó betulint, betulinolt, izovanilint, gyantákat, telítetlen aromatikus koffein- és feruliksavakat stb.

Hogyan alkalmazzuk a propoliszt?

Hogyan alkalmazzuk a propoliszt?

A flavonoidok a propoliszban, a nyár, a nyír, a fűz stb. rügyeiben és kérgében, általában a növényvilágban, főleg az edényes növények között igen elterjedtek. A sejtnedvekben glükozidák alakjában elkülönítve, az entomofil és ornitofil növények rügyeinek, fiatal leveleinek és éretlen gyümölcseinek kölcsönzött különleges színek útján a flavonoidok a szaporodásnál meghatározott szerepet töltenek be, így a méh, miután sokoldalú küldetésének a növényekkel, önmagával és az emberrel szemben eleget tett, a propolisz útján részt vesz a bioszféra természetes ciklusában.

Propolisz alkalmazása

Propolisz alkalmazása

A propolisz és a méz minden egészségügyi előnyét ötvözi a propoliszos méz. Ajánljuk torokfájásra - ezt egy nap alatt elmulasztja -, gyulladásokra. A drága gyógyszereknél sokszorosan hatékonyabban gyógyítja ezeket a tüneteket napi 2-3 kiskanállal fogyasztva.

Tuti menü